Palek Paneer

En helt ljuvlig höstdag deltog vi i Partille Friluftsfrämjandets ”prova-på-att-laga-mat-ute-aktivitet”. Det var verkligen ett trevligt koncept som jag verkligen rekommenderar om det blir fler tillfällen.

Vi lagade indiskt inspirerad mat – Palek Paneer och bakade bröd till. Så ruskigt gott!

Jag delar med mig av receptet som vi fick med oss hem. Kommer absolut att göra om det, och kan också tänka mig att variera det ifall man inte vill ha det vegetariskt.

PALEK PANEER 2 portioner

 • 1/2 gul lök
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 tomat (vi tog 2)
 • 1 msk riven ingefära (jag tror man kan ta lite mer om man vill ha det lite starkare)
 • 1 1/2 msk tomatpuré
 • 1-2 msk garam masala
 • 200 gr krossade tomater
 • 1/2 dl vatten
 • 1 dl matlagningsbas
 • 17″ grönsaksbuljontärning
 • lite maizenaredning om man vill (det skippade vi)
 • 100 gr färsk spenat
 • 200 gr halloumi
 • 1 krm salt

Gör så här:

Tärna halloumin och stek den gyllene i hälften av oljan. Detta gjorde vi på Muurikka men går säkert bra i stekpanna.

Skala och hacka all lök och klyfta tomaterna. Skala och hacka ingefäran fint – eller riv den.

Hetta upp hälften av oljan i kastrullen och fräs lök, vitlök, innefära, tomatpure och garam masala i 3-4 minuter

Tillsätt tomat, krossade tomater, vatten, buljongtärning, matlagningsbas. Låt sjuda 6-7 minuter. Såsen ska vara krämig, red med maizena om den blir för tunn.

Vänd ner spenaten och smaka av med salt.

Fördela halloumin över grytan.

FLATBREAD

Som jag skrev ovan åt vi bröd till. Det knepiga är då att tänka ut att du ska baka brödet ungefär samtidigt så det är klart att äta när maten är klar!!!

Du behöver

 • 2 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 2 krm salt
 • 1,25 dl naturell yoghurt

Här tipsades det om att blanda samman alla torra ingredienser i en påse. Det gjorde inte jag, jag tog en kastrull. Faktiskt tyckte jag att det verkade gå väldigt mycket deg till spillo när folk knådade i påse, så det tänker jag inte ge mig på.

Häll sedan ut degen på en mjölad skärbräda och knåda tills den är smidig. Pudra degen med lite mjöl och lägg tillbaka i påsen (kastrullen) och låt vila i 15 minuter.

Sedan delar du upp degen i fyra lika stora bollar, som golfbollar). Platta till varje boll med handen lätt och kavla sedan ut på skärbrädan tills du har en tunn rund kaka på 2-3 millimeter. Grädda bröden i cirka 2 minuter på varje sida på muurikan tills de fått fin färg och puffat upp lätt.

Jag ska erkänna att jag aldrig kavlade mina, jag bara plattade dem. Det gjorde mina bullar lite högre och det tog lite längre tid att grädda dem, men kanske lite matigare? på bilden är det mina bröd och en annan som inte heller kavlade…

Elisabeth fixar elden.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.