Författare: Jette

Utemat med Friluftsfrämjandet

Idag deltog vi i Friluftsfrämjandet Partilles arrangemang vid deras härliga ställe Freden i Jonsered där vi inspirerades till matlagning ute. Verkligen en hellyckad dag. Vackert väder, ljuvliga omgivningar, sprakande höstfärger och trevliga deltagare. Vi lagade indiskt – Palek Paneer – en gryta med halloumi och garam masala, vi bakade bröd i muurikkan och det blev underbart gott! Så inspirerande att laga mat tillsammans. Hela tiden får man tips på bra saker att tänka på som man kan ta med sig i huvudet vid nästa ute-tur.

Husbil igen! Orust och Tofta

Inbjudna till fredagsmys hos syrran blev det perfekt att ta med husbilen. Vi parkerade utanför hos dem i Ellös, hade en urmysig kväll och dagen efter blev det cykelguidning i Ellös av Gunnar. Sedan tog vi oss till Björnsundskanalen där vi geocachade i jättefin miljö. Därefter körde vi ner till Tofta för att parkera över natten där. Även här tog vi oss ut och letade efter burk – men bara en burk. Fin utsikt från bergsknalletopparna och intressant parkering omringade av kor och ungtjurar. Som tur var bakom elstängsel. På morgonen kom bonden med en höbal till dem....

Helg i Dalsland med husbilen

Stack iväg redan torsdag kväll och hamnade i Mellerud. Där satte jag mig och jobbade på ett café och på eftermiddagen gav vi oss ut på en cykeltur mot Hjortens Udde. Höstfärgerna var underbara men skogen var full av jägare och vi var glada att vi höll oss på vägen mest. Blev stoppade en gång då en älg var ”påskjuten”. Men efter en stund cyklade vi vidare och som belöning hamnade vi vid Hjortens Udde. Vackert ställe. Nästa natt blev i Håverud och därifrån tog vi oss vidare till Asketveten på cykel och plockade även här burkar, dvs...

Torskrygg i omnian

Fisk stod på menyn idag. Hade kvar lite tärnad bacon i kylskåpet så jag stekte upp det först. Lade det i omnian och fisken ovanpå. Sedan hade jag ett halvt paket grädde som jag hällde i lite hummerfond i och två teskedar mjöl. Skakade om det rejält och hällde på det på fisken som jag först pepprat ordentligt. Salt också så klart. Grädden täckte inte fisken helt så det blev perfekt att lägga en rejäl klick pesto ovanpå varje bit firre. Till detta åt vi stekt potatis vilket var rysligt gott och rysligt onyttigt. Nu gjorde jag detta...

Äpplen hela dagen

Miljoners äpplen har ramlat ner på grannes tomt i blåsten och han har vänligt sagt ok till att jag kan ta hans äpplen. Våra egna är mer vinteräpplen och kommer om några veckor att pryda vår gräsmatta. Jag har torkat äpplen över kaminen, gjort litervis av mos och nu även äppeldricka. Utan min äppelsvarv hade jag aldrig orkat! Det är den bästa ”maskinen” i vårt kök öven om den den är handdriven. Älskar den Hinkvis med äpplen är nu klara, men hinkvis återstår. Blev en produktiv söndag!

Mareldspaddling med extra allt

Igår insåg jag att förutsättningarna för mareldspaddling skulle bli perfekta söndag kväll. Jag skickade iväg ett par sms till sociala trevliga människor som i sin tur spred det lite ytterligare. Det blev en trevlig grupp på 10 personer som kom lite i omgångar. Några badade tunna före, andra kom till grillningen och till slut anslöt de sista till själva mareldspaddlingen. Alltid lika härligt att gnistret i vattnet även om det i år inte är lika mycket som i fjol. Det är ändå härligt att ha ett litet äventyr precis här hemma och visa upp Tullboden när det är...

Vandring vid Fiskebäckskil

Med kort varsel blev det en liten men trevlig grupp som vandrade i den fina skogen öster om Fiskebäcksskil och sedan genom delar av själva Fiskebäckskil. Vädret var helt ljuvligt – inte lätt att tro att det var september. T-shirtväder faktiskt! Vi gick en dryg mil, fikade vid vattnet, hade det trevligt och bra! Som alltid med VänerCachers!

Talk of the day?

Jamen den här fyren får ju helt galet mycket uppmärksamhet! Helsida i Bohusläningen idag har resulterat i trafik utanför huset där folk stannat och fotat både till fots och med bil. Birger var på sin pingisträning och träffade nya människor som undrade var han bodde och när han sa Tullboden så blev kommentaren ”jaha, där de har den där fyren”. Nu låg den även på ”VisitSmögens” facebook och kommunen har nog mer än 170 likes och 35 kommentare på sin post. Känns ju helt otroligt!

Bakad fetaost med honung och småtomater

Den här var god! Passar perfekt som lunch eller som tillbehör. Kan lagas i ugnen hemma, på trangiaköket eller i omnian. Jag gjorde den när jag fick panik över vad jag skulle göra med alla hemodlade tomater. Blev perfekt! För två personer tog jag 1 paket feta och en halv skål småtomater, eller kanske 10-15 stycken. Jag delade fetan och lade den i en smord form, halverade tomaterna och lade dem runt om. ringlade trevlig olivolja och honung över. Kryddade med timjan och havssalt och peppar. In i ugnen eller vad du nu väljer tills fetan är lite...

Kändis?

Lite roligt är det att mitt ”kändisskap” sammanfaller. Efter att ha blivit publicerad i den danska tidningen Havskajakroerna (har jag nog inte skrivit om här) så har Sotenäs Kommun uppmärksammat min fyr och det ledde till en massa likes och kommentarer på facebook och nu också en artikel i Bohusläningen. Riktigt kul!