Info om att paddla i Albanien

En sammanfattning om vår paddling i Albanien, skriven för att andra som vill göra samma sak ska få så bra info som möjligt.
Vi har paddlat med www.outdooralbania.com och är väldigt nöjda. Det var mycket mailande fram och tillbaka innan vi var säkra på att paddlingen skulle bli av. Detta berodde på att vi var två som bokade och de vill helst ha grupper om minst 5 för att få ihop ekonomin.  Men vi fick till slut bekräftat att det skulle bli en grupp och vi blev 10 personer som paddlade tillsammans. Det var folk från Australien, USA och UK. Alla hade paddlat tidigare men inga av dem var speciellt erfarna. Det fungerade dock fint.
Utomhusaktiviteter i Albanien är en ganska ny företeelse. Hela landet är under uppbyggnad så givetvis har man inte kommit så långt med ”lyxaktiviteter” som friluftsliv.  Kajakerna vi paddlade var Prijon. De kunde inte erbjuda särskilt många enmanskajaker, de hade tre stycken och två av dem hade vi bokat. (Man kommer att köpa in några fler singelkajaker till nästa sägong). Övriga kajaker var också Prijon men tvåmanskajaker.  Alla kajakerna hade några år på nacken och en del skavanker på nästan varje kajak. Detta är viktigt att vara medveten om. Är du petig med material och retar upp dig på att allt inte är som du brukar ha det hemma så ska du nog tänka igenom om detta passar just dig.  Vi tyckte istället att det var härligt att se hur man verkligen försöker på det att fungera trots brist på material och givetvis en ansträngd ekonomi. Paddling här handlar mer om natur och upplevelse än material.
Vi började vår paddling i Dhermi och paddlade ner till Qepara på tre dagar. Verkligen inga långa sträckor. Först tyckte vi att det var lite synd att det var så korta sträckor per dag men vi förstod snart att vinden tilltar rejält på eftermiddagarna så vi anpassade oss och vandrade upp på bergen på eftermiddagarna istället.  Man kan också välja att paddla flera dagar och sluta i Sarande. Det gjorde inte vi och jag förstod på guiden att det fanns en del inte så intressanta sträckor om man ska göra den långa turen på 7 dagar.
Vi pratade om att ifall vi ville komma tillbaka och paddla mera så skulle vi göra en tur från Dhermi och norrut där det finns ännu mindre bebyggelse och tältning är nödvändigt.
Outdoor Albania ordnade så att vårt bagage kördes från hotell till hotell så vi hade bara med oss kläder och mat för en dagstur. Frukost, boende och middag ingick i paketet som kostade totalt EUR 450 för vad man säger är en 4-dagars-tur men som egentligen är 3 dagars paddling.
Man kan inte bara hyra kajakerna och paddla själv. Jag kollade och det finns för tillfället inga andra arrangörer i landet så det är bara ”med guide” som gäller.
Den delen av kusten som vi paddlade är  – förutom sträckan precis norr om – den intressantaste delen av kusten. Längre norrut är det ”bara” vita stränder. Det låter väl i och för sig fint, men dramatiska klippor, grottor och små gömda sandstränder känns intressantare. Havet heter Ioniska havet.
När vi paddlade nu i september var det definitivt Off Season. I stort sett inga andra människor på hotellen och vi var ganska ensamma på restaurangerna. Inte mycket affärer överhuvudtaget. Att paddla här mitt i sommaren är nog en helt annan – och inte lika rolig – sak.
Vi flög till och från Tirana via Istanbul med Turkish Airlines. En omväg men ändå en snabbare transport än flera andra alternativ. Det tog sedan en stund att ta minibuss från Tirana ner till Dhermi och även från Qeparo och tillbaka. Detta blev två hela resdagar till. Kanske är det bättre att flyga in till Tirana och hem från Korfu som ligger nära. Dock går inte båtarna till och från Korfu lika ofta utanför säsong.
Är man ett större sällskap kan man säkert diskutera datum med Ootdoor Albania och kanske anpassa datumen till charterresor som från i år faktiskt finns till Albanien. Dessa går dock också via Korfu än så länge.
Resan gick totalt på kanske 9000 kr. Inkl flygresa från Göteborg, paddlingen och transporter + mat. Man kan säkert anstränga sig och göra av med mer pengar, men det är verkligen inget dyrt land att vara i.
Vi är sugna på att åka ner och paddla igen och då gärna med en grupp lite mer vana paddlare. Om någon läser och blir sugen så hör av er så kanske vi kan ordna något tillsammans?
Läs mer om paddlingen genom att klicka ”Albanien” till höger så kommer dagboken upp.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.